Lid Worden

Wat leuk dat je belangstelling hebt voor de kanosport en voor onze vereniging!!

Het vaarseizoen start bij ons in april en loopt tot en met september. Gedurende deze maanden is de dinsdagavond onze vaste clubavond. Als je sfeer wilt proeven kun je vanaf 19:00 uur langs komen. Je kunt dan zien hoe de leden hun kano klaarmaken voor vertrek. Het lid dat achter de bar staat heeft alle tijd om jouw vragen te beantwoorden.

Proefvaart en basiscursus

Om kennis te maken met de kanosport bieden wij je een gratis proefvaart aan. Stuur een email naar secretaris@kvmeander.nl met vermelding van je naam en mobiele telefoon nummer. Geef in deze email ook aan of je geen, weinig of veel ervaring hebt met de kanosport. Ook stellen wij het op prijs als je meedeelt wat jou motiveert om je voor de proefvaart aan te melden.

Als je je meldt voor de proefvaart, lees dan eerst deze checklijst.

Drie dagen na de proefvaart ontvang je een mail met daarin de vraag of je lid wilt worden en dus door wilt gaan met de introductiecursus. Met inbegrip van de proefvaart bestaat deze uit vier lessen.

Proefvaart en cursus worden twee keer per jaar, op opeenvolgende dinsdagen en steeds om 19:00 uur, gegeven: de eerste half april en de tweede eind mei. De precieze data verneem je van de secretaris. Het is verstandig om in totaal vijf opeenvolgende dinsdagen te reserveren in je agenda omdat de kans bestaat dat er een cursusdag uitvalt als gevolg van slecht weer. Je vorderingen worden bijgehouden op een zogenoemde begeleidingskaart.

Het is noodzakelijk dat je de cursus met goed gevolg voltooit, want alleen dan krijg je toegang tot de faciliteiten van de club. Omdat je dan de sleutel van clubhuis en botenloods ontvangt ben je ‘sleutelwaardig’ zoals wij dat noemen. De cursus maakt deel uit van je lidmaatschap en hoeft dus niet apart betaald te worden.

Varen

Nadat je de introductiecursus met goed gevolg hebt voltooid breekt de tijd aan om ervaring op te doen. Heb je nog geen eigen kano dan kun je er een huren van de vereniging. Tijdens het vaarseizoen, elke dinsdag  rond 19:00 uur en op donderdagochtend vanaf 10:00 uur, kun je aansluiten bij een groep kajakkers. Tijdens de introductie cursus heb je geleerd hoe je jezelf en anderen kunt redden mocht er iemand “omgaan”. Daarbij heb je altijd een maatje nodig. Ga dus in het begin nooit alleen varen!

Naast deze vaste dagen organiseert de vereniging ook dagtochten op zaterdag of zondag en eenmaal per jaar een meerdaagse excursie, het zogenoemde “Hemelvaren” (tijdens het Hemelvaart-weekend). Daarvoor verwijzen wij naar het vaarplan en de nieuwsbrief.

Kosten

 • De proefvaart is gratis.
 • Het lidmaatschap bedraagt  €100,- per jaar. Daarnaast ontvang je per gezin een factuur voor het lidmaadschap van TKBN van ons a €20. Je ontvangt tevens het tijdschrift Kanotities.
 • Het gebruik van een verenigingskano kost €60 per jaar,
 • Ligplaats van één eigen kajak is gratis, een tweede kajak €30,- per jaar.
 • Borg sleutel is €15,-
 • Inschrijfgeld is €30,-

Kano huren of kopen

Als je een verenigingsboot huurt: ga hier zorgvuldig mee om, de boten zijn onze trots! Kano’s zijn duur en vergen onderhoud. Wij kunnen je natuurlijk niet verplichten maar het is raadzaam om na het eerste of tweede vaarseizoen een eigen kano aan te schaffen. Dat kan een nieuwe zijn maar er zijn ook prima tweedehands kano’s te koop.

Meehelpen

Wij kunnen de beoefening van onze sport betaalbaar houden doordat alle leden zich op de een of andere manier inzetten voor de club. Dat kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door het uitoefenen van een bestuurs- of commissarisfunctie, meehelpen bij allerhande klussen, een stukje schrijven voor de nieuwsbrief, of het onderhouden van de website. Daarom zien wij liever geen leden die alleen hun kano komen stallen en verder onzichtbaar blijven.

Rechten en plichten

Wij zijn een vereniging en hebben afspraken gemaakt over de rechten en plichten van onze leden. Die vind je hier in onze statuten en het huishoudelijk reglement

Samengevat bieden wij onze leden:

 • Varen in clubverband op dinsdagavond en donderdagochtend
 • Uitgebreide begeleiding, met een sterke nadruk op veilig varen
 • Zwembadtrainingen
 • Een eigen sleutel zodat je elk moment kunt varen
 • Toertochten en Kanoweekends over de mooiste rivieren en meren van Nederland
 • Clubhuis met kleedkamers, douches en een kluszolder en een grote kajakloods
 • In het lidmaatschap (110 Euro/jaar) is stalling van 1 kajak inbegrepen
 • Een boel gezelligheid in het clubhuis op de dinsdagavond
 • Waardering als je je actief inzet voor de vereniging
 • Lidmaatschap TKBN (Toeristische Kano Bond Nederland). Je ontvangt zes keer per jaar het tijdschrift Kanotities. Voor meer informatie zie: www.tkbn.nl