Na afloop van het reguliere vaarsiezoen, dat loopt van 1 april tot 1 november, starten we met ons winterprogramma.

Op de dinsdagavonden wordt door enkele leden gewoon doorgevaren, start is dan rond 19:45 uur.

Ook de wekelijkse donderdagochtend tocht gaat in de wintermaanden gewoon door; Start 10:00 uur.


Voor hen die liever niet in het donker varen en donderdagochtend niet kunnen, organiseren wij tweewekelijks een tocht op de zondagmiddag.

Koffie/Thee staat klaar om 10:30; De afvaart is rond 11:00 uur.(geldt uiteraard voor de zondagen)


Zondag 20/1/2019 is de volgende tocht.

Vergeet vooral jouw reserve kleding niet!

 

     

  

Na afloop van zo'n barre tocht is er altijd gelegenheid om nog wat na te praten over deze middag.
 

 

Dit jaar peddelen wij al 31 jaar en onze Eem verveelt nooit.

Desalniettemin verkennen we graag alle andere vaarwaters in binnen- en buitenland.
Ondertussen genieten we volop van het mooie Ocrieteiland met ons clubhuis en botenstalling.
In alle vrijheid maken onze leden hun eigen mix van ‘clubvaren’ en individueel varen.


Op de dinsdagavond tijdens het seizoen (april t/m oktober) varen tientallen clubleden uit in spontaan gevormde groepjes.
Donderdagochtend peddelen clubgenoten onder het motto: "Wie tijd heeft, komt varen."
Ons vaarplan biedt recreatieve tochten op zondag in ‘vreemde wateren’ en een aantal kampeerweekenden.


Legendarisch zijn de "Openingstocht" die het nieuwe seizoen start met koffie plus appelgebak en het lange weekend "Hemelvaren".
Al dan niet spontaan vieren we regelmatig ons clubverband met picknick. Via WhatsApp groepen komen initiatieven snel tot leven.

Gevorderde leden ondersteunen beginners om tot een basis peddelniveau te komen.
Beschik je eenmaal over het vereiste basisniveau, dan krijg je een sleutel en kun je zelfstandig het water op.

In de winter varen talloze ‘die-hards’ gewoon door en incidenteel kun je in het zwembad trainen.


Kom langs op dinsdagavond om kennis te maken met onze club: de leden, de plek en de kano’s.
Of maak een afspraak voor een proefles in één van onze clubkajaks via 
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak te maken.

Kijk in de rubriek "Foto's e.d." voor een beeldverslag (Fotoalbums, Films en Verhalen) van onze activiteiten.

 

 

Het officiële zomerseizoen van kanovereniging Meander uit Baarn, loopt van 1 april tot 1 november.

De openingstocht 2018 is op zondag 1 april; De dinsdag daaropvolgend ( 3 april ) is de eerste clubavond van het nieuwe seizoen. Het water is nog koud, dus hou daar rekening mee.

Héérlijk varen op een mooie avond of zonnige dag, de Eem afvaren tot het Eemmeer, afstand 6 Km, even pauzeren om wat te drinken en dan weer terug naar het clubgebouw.

Of door naar de Dode Hond, klein kunstmatig eiland in het Eemmeer, om daar wat te drinken en te genieten van het soms adembenemende uitzicht, vooral op een mooie avond met dito zonsondergang.
Afstand van monding tot de Doode Hond is circa 3 Km, dus de lengte van dit traject is 9 Km. En dan weer terug naar het clubgebouw, een mooie afstand om je lekker sportief in te spannen.

Kortom, diverse mogelijkheden voor een sportief tochtje in de kajak.

Vanaf de monding een rondje om de Dode Hond en terug naar de monding van de Eem, is 6 Km

Vanaf de monding een rondje om de Dode Hond naar de Stichtse brug en ook veilig weer terug naar de monding, is 8 Km

Zeker als het waait en er dan flinke golven staan, kan dat een sportief tochtje zijn.

  Voor het nieuwe vaarseizoen staan er weer leuke tochten op de planning Zie hiervoor de rubriek   "Vaarplan 2018"


 

 

 

 

 

 

 

Genieten vanuit je kajak….

 

door Louise ArnoldBik 

 

              


De lente breekt aan, ook op de Eem. In een kajak, dicht op het water kun je dat intens ervaren.

Iedere week verandert het landschap. Vogels komen en gaan. Ganzen, futen en meerkoeten baltsen en broeden. De eerste kuikentjes spurten naar het riet als onze peddels eraan komen.

Zwaluwen schieten over het water. Hoog in de lucht bidt de kiekendief en kievieten beschermen krijsend hun nesten. In het opgroeiend riet tjilpen allerlei rietvogeltjes.

Wát een levendigheid na deze lange winter waarin het landschap eerder verstild was.


              

               

Bij weinig wind en zon koestert de kajakker zich in de warmte en rust. Als het waait wordt het een spel met de elementen. In actie krijgt een kajakker het niet koud. Zelfs in een rustig tempo wordt een verstokte koukleum warm vertel ik uit eigen ervaring. Regen mag niet deren met een waterdichte anorak en het spatzeil dat ook bij opspattende golven nodig is.

Bij de Eemmonding wacht het Eemmeer, de ene keer een adembenemende spiegel en een dag later een uitdagende golvenzee. Aan de overkant wacht het eiland de Dode Hond, maar picknicken en zwemmen kan ook bij de lichtbakens. Dobberen aan de monding van de Eem bij zonsondergang is een bekroning van de dag.


                

Vrijheid

 

Al na enkele minuten in mijn kajak, voel ik me vrij en op vakantie. Ik ben wendbaar, neem mijn eigen tempo, laat me dragen door het water en geniet van wat zich onderweg toont.

Het is reuze gezellig om er met de club op uit te trekken. Maar na een volle werkdag is het ook gewoon lekker om op jezelf te zijn en dan is de Eem zeer geschikt voor beginners en gevorderden. In het donker kun je gewoon doorvaren met de vereiste verlichting.

Er zijn mensen die al tientallen jaren steeds opnieuw genieten op Eem en Eemmeer, dat zich toont met een zeer veranderlijk landschap en lichtval.

En als je een ander gebied in wilt, dan leg de kajak eenvoudigweg op de auto. Trouwens, kajakken kan overal in de wereld. Een kajakvakantie met tent en kookstel is de vrijheid ten top.


       

 

Sport of recreatie

Sommige kajakkers gaat het vooral om de natuur en recreatie. Anderen trainen door even een rondje Dode Hond of Stichtse brug te peddelen op de dinsdagse clubavond van kanovereniging Meander. Je kunt je ontspannen en inspannen, dat is ook goed te combineren. Er zijn leden met eigen kajaks en leden die gebruik maken van verenigingsboten.

Diegenen die er echt tegenaan willen, trainen en oefenen om ook het IJsselmeer en de zee aan te gaan. En weer anderen gaan regelmatig wildwater- of brandingvaren. Dat zijn wel avonturen die niemand alleen moet doen. Hiervoor zijn ook aparte instructieweken en –weekenden, bijvoorbeeld van de TKBN of de vereniging "Peddelpraat". Overige opleidings- en/of vakantie-mogeljkheden vind je terug in de rubriek "Links" op de home-page van onze site.


         

 

Behalve wanneer de peddel niet meer door het ijs heen hakt, kun je altijd varen. ’s Winters moeten wel de veiligheidsvoorzieningen worden getroffen voor het geval je opverhoopt helemaal nat wordt; dan ligt onderkoeling op de loer.

Op eigen gelegenheid of in clubverband gaan de boten regelmatig op auto’s mee of op de trailer achter de auto. Nederland is rijk aan natuurgebieden die vooral per kajak bereikbaar zijn, met zoveel plekken waar de kajakker ook op de zonnigste watersportdagen het rijk alleen heeft.

Voor iedere leeftijd en budget

Vanaf de eerste keer in de kajak kun je direct een tochtje maken. Alvorens lid te worden mag iedereen uitproberen in de verenigingsboten en sfeer proeven,. De beginner krijgt altijd veiligheidsinstructie en technische basistips; de eerste paar keer wordt gezelschap geregeld.

Kajakken is voor iedere leeftijd. Heerlijk om als kind met bootjes te mogen spelen, maar velen beginnen alsnog op hun zestigste. Tachtig lentes telt een van onze actiefste leden. Peddelen is een uitstekende manier om fit te blijven, rugklachten voor te zijn en stress te laten voor wat het is.

Kajakken hoeft bijna niks te kosten. De contributie is laag en een tweedehands kajak is eenvoudig op de kop te tikken. In de zomer is speciale kleding niet noodzakelijk. ’s Winters is een wetsuit (surfpak) wenselijk. Het is ook mogelijk om zeer geavanceerde equipement aan te schaffen met de nieuwste elektronische snufjes en lichtste materialen.

 

Ocrieteiland

Op het Ocrieteiland bij Eembrugge staat het goed onderhouden clubhuis van Kanovereniging Meander met kanoloodsen, kanosteiger, reparatieruimte, bar, kleedkamers en douches.

Leden kunnen altijd bij hun kajaks. Dinsdagavond is de clubavond. Nieuwe gezichten worden hartelijk verwelkomt en horen er snel bij. Er is altijd wel een kajakmaatje te vinden met hetzelfde tempo om samen te varen en clubleden houden het welzijn van elkaar in de gaten.


               

 

Vanaf april tot en met oktober organiseert een toercommissie tochten. De kajaks gaan dan mee op of achter de auto. In de winter is er altijd een groep mensen die de dinsdagavond en op zondagen blijft varen.

 

Kanovereniging Meander

 

Lidmaatschap bedraagt € 100 inclusief lidmaatschap van een kanobond (de TKBN). De vereniging beschikt over verschillende typen kajaks om uit te proberen; voor binnenwater, zee, toeren, free styling, polo, wild water en brandingvaren. Leden zijn samen verantwoordelijk voor de vereniging, de activiteiten, het onderhoud en schoonmaak van het clubgebouw en boten; iedereen doet op z’n tijd iets.

Iedereen mag vrijblijvend komen kijken op de clubavonden: rond 19.00 uur op het Ocrieteiland 6, Eembrugge. Wil je meteen meedoen, neem dan voor de zekerheid vooraf contact op om begeleiding te regelen.

Voor meer sfeerbeelden en informatie: www.kvmeander.nl, www.tkbn.nl   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..