Belangenbehartiging TKBN

Belangenbehartiging in onze regio.

Inleiding

De TKBN heeft een landelijk netwerk van regionaal vertegenwoordigers die als contactpersoon voor de bond actief zijn. Vanuit dit netwerk adviseren zij instanties bij regionale projecten voor het ontwikkelen, openhouden of verbeteren van kanowateren. Daar zijn onze regiovertegenwoordigers druk mee! Zo kan de TKBN de recreatieve kanobelangen op landelijk niveau goed behartigen.

De regiovertegenwoordigers vormen de ogen en oren van de bond. Via het tweemaandelijks blad Kanotities kunnen zij de kanovaarders van ons land informeren over ontwikkelingen in de regio's. Wij noemen enkele hoofdzaken die op het gebied van de belangenbehartiging in het laatste jaar gespeeld hebben in uw regio.

Bijzondere activiteiten in de regio Utrecht en Oostelijke Vechtplassen (N.H.)

In het Utrechtse ben ik als regionaal vertegenwoordiger o.a. betrokken bij de ontwikkeling van kanoroutes op het Eiland van Schalkwijk. Dit op initiatief van de Gemeente Houten in samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Zowel bij Fort Werk aan de Korte Uitweg (WKU) en Haje restaurant Nieuwegein (Linielanding) aan de A27 zijn kano-opstapplaatsen tot stand gekomen, een pauzesteiger bij het Verdronken Bos en vervolgens staan er nog twee steigers op de rol (café Ram en bij de Brink) in Schalkwijk. Helaas is een kanorondje door tegenwerking van grondeigenaren in de Polder Blokhoven (nog) niet mogelijk.

In het Noordhollandse ben ik als regionaal vertegenwoordiger o.a. betrokken bij de ontwikkeling van kanoroutes in het gebied van Oostelijke Vechtplassen (o.a. Loosdrechtseplassen).
Dit op initiatief van Regio Gooi en Vechtstreek in samenwerking met o.a. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), Watersportverbond (WSV), provincie Noord-Holland, Natuurmonumenten en lokale overheden.
Een reeks van kanoroutes zijn inmiddels gerealiseerd. Helaas blijft de 's Gravelandse Vaart (Midden) een knelpunt. Doordat de oevers bij de Zuider- en Noordersluis door A.G.V. in pacht zijn uitgegeven aan de aanwonenden en er geen recht van overpad is, is het helaas niet mogelijk om daar kano-overstapplaatsen te realiseren.

Wel zijn er ontwikkelingen t.a.v. de Zuidersluis. Gemeenten en Waternet (A.G.V.) overwegen het automatiseren van deze sluis middels zelfbediening o.a. voor de sloepenvaart. Door te kunnen meeliften is het voor kanovaart gelukkig geen verloren zaak.

Voorts

De regionaal vertegenwoordiger kan binnen de TKBN beschikken over specifieke kennis, zoals twee actuele rapporten: de een over de aanleg van Kanovaarwegen, de ander over de bouw en exploitatie van Kanoaccommodaties. Ook heeft de TKBN de nodige kennis op andere gebieden, zoals verzekeringen, wetgeving voor verenigingen, juridische zaken, kanovoorzieningen voor mindervaliden.

Bovendien zijn er contacten tussen de TKBN en landelijke overheden en andere belangenorganisaties. Want ook de centrale beleidsmakers moeten weten wat onze wensen zijn en bij wie ze terecht kunnen voor regionaal advies.

Vragen?

Neem contact op met de regiovertegenwoordiger als de vereniging vragen heeft!

Opmerking

Indien in jullie gebied een kanoroute, - voorziening wordt geopend (meestal door lokale overheden, recreatieschap, waterschap e.d.) maak dit a.u.b. bekend aan de regionale vertegenwoordiger en/of secretaris van de TKBN (Charles Fuss), zodat we daar met meerdere kanovaarders aanwezig kunnen zijn.

Met vriendelijke peddelgroet,

Marten de la Vieter
(0346 212337)

Meldpunt Knelpunten - Kanovaart
(Voor de Nederlandse wateren).

Voorbeelden van knelpunten zijn een overdraagplaats zonder kanosteiger, een te lage brug, een te lage of te smalle duiker, prikkeldraad onder een brug, een stuw zonder uitstapmogelijkheid.
Kom je een knelpunt tegen in de doorvaart van een vaarwater, meld het dan via het meldpunt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geef daarbij de naam van het vaarwater, beschrijf zo nauwkeurig mogelijk de plaats/locatie van het knelpunt en geef een korte beschrijving van wat het knelpunt inhoudt.

Naam vaarwater
Plaats aanduiding van het knelpunt
Korte beschrijving knelpunt
Naam inzender