05/10

Nieuw leven voor de Dode Hond

 

Een nieuw leven voor de Dode Hond?

Het eiland de Dode Hond dankt zijn naam aan een schipper wiens hond daar doodging. Voor die tijd heette het eiland Watervlo, maar de naam Dode Hond heeft het gewonnen. Het eilandje verderop richting de Stichtse brug heet sindsdien de Natte Hond. De laatste is niet geschikt om aan te leggen, maar is wel voor watervogels uitermate belangrijk. De Dode Hond is geen natuurlijk eiland, want het is ontstaan uit een baggerdepot. Het is wel belangrijke natuur geworden en het ligt nu in Natura 2000 - gebied. Eigenaar Staatsbosbeheer wil de rust dan ook zo veel mogelijk bewaren op het eiland. Het eiland Huizerhoef, dat aan de andere kant van de Stichtse brug ligt, krijgt wel meer aanpassingen om watersporters en andere recreanten tegemoet te komen.

De Gastvrije Randmeren hebben bureau Maris gevraagd met een plan te komen voor de Dode Hond, omdat de aanlegplaatsen aldaar niet veilig zijn vanwege de golfslag en omdat het eiland daardoor afkalft. Dus er moet iets gebeuren. Woensdagavond is op het gemeentehuis van Eemnes dit plan gepresenteerd waarop alle betrokkenen mochten schieten. Janneke en ik waren daarbij namens KV Meander.

Om de golfslag tegen te gaan, komen er twee vooroevers die met materiaal uit de omgeving gemaakt worden zodat het er natuurlijk uitziet. Op de foto zie je de plek waar een aanlegsteiger voor kajaks mogelijk is. Janneke en ik hebben voorgesteld (ook) een aanlegsteiger voor kajaks te situeren op de plek waar wij vanuit de Eem aankomen en d.i. op de linker vooroever en dan aan de binnenkant in de luwte. We liggen daar niet tussen de strijkbouten en hebben een eigen mooie picnicplek! Maar, er komt op de Dode Hond ook een ecotoilet (zie plaatje) en dat zou op 'ons' eilandje (40 m ongeveer) ook fijn zijn. De projectleider van Maris heeft dit nu in de plannen opgenomen.

Om het eiland loopt een wandelpad. Tijdens het broedseizoen (maart-augustus) wordt dit afgesloten. Er huist namelijk een paartje zeearenden! De verwachting is dat meneer en mevrouw zeearend elk jaar terugkomen. Maar ook als dat niet het geval zou zijn, blijft het wandelpad tijdens het broedseizoen gesloten, want er broeden ook andere vogels. gelukkig kunnen wij er gewoon omheen varen en wie weet spotten we dan de zeearenden.

Tot 28 oktober kunnen we nog ideeën / wensen / opmerkingen doorgeven. Als je die hebt, kun je ze aan mij doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan zorg ik dat het verwerkt wordt. De ppt van de presentatie krijg ik nog in mijn bezit en als je belangstelling hebt, stuur ik die naar je door.

Wisten jullie dat je op de Dode Hond drie nachtjes mag kamperen? Dan mag dat vast ook op 'onze' nieuwe picnicplek. Ik hoop wel dat daar minder muggen zijn dan op de Dode Hond...Het lijkt ons best een mooi plan dat de Dode Hond aantrekkelijker maakt voor kajaks en dat daarom een meerwaarde voor onze club is. Leve de Dode hond!

Hartelijke groet,

Liesbeth Quak (voorzitter)